събота, 25 май 2013 г.

Стария квартал в Благоевград - Вароша


Едно от значенията на думата „вароша" e „стар град". Този квартал в Благоевград възниква през XVII век. Отначало е имал турски облик. През XVIII в. е единствената махала, в която живее християнско население. През Възраждането там живеят видни дейци на културата и едни от най-добрите учители.
През 80-те години на ХХ в. квартала е реставриран от Община Благоевград. Към настоящия момент две от къщите са частни. В другите се помещават различни работилници, галерии и центрове по различни изкуства. Тук се намира и обявената за национален паметник на културата църква "Въведение Богородично". През 2012г. възрожденския комплекс”Вароша и Регионаления исторически музей в Благоевград са вписани в списъка на 100-те НТО под № 27. 
Със своя възрожденски дух и неповторима атмосфера "Вароша" е подходящо място за отдих и разходка. На разположение на гостите на града са два хотела и няколко заведения. След като посетите това невероятно място, може да се поразходите из останалата част на Благоевград. Ще видите един китен град с младежки дух. Може да посетите редица магазини по търговската улица, а също някое от многобройните заведения.
Благоевград стария град

Благоевград стария град

Благоевград стария град

Няма коментари:

Публикуване на коментар