събота, 20 април 2013 г.

Хисаря

Град Хисаря се намира на около 174 км. от София. Курорта е известна туристическа дестинация. В него има 22 минерални извора с ниска минерализация и ниска твърдост. Температурата на водата е между  41 до 52°С. Тя притежава редица лечебни свойства. Тази минерална вода е подходяща за лечение на стомашно-чревни, бъбречни, жлъчни, чернодробни,  урологични и заболявания на опорно-двигателния апарат.
Освен с минералната вода, Хисаря привлича туристите и с редица забележителности. Символът на града е южната централна порта на Хисарската крепост,  която се нарича Камилите. Височината на портата е 13 м.


хисаря, камилите.1jpg
Южната порта на крепостта - Камилите
 Крепостната стена на града се счита за най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност. Тя е с височина 11 м. и е дълга 2315 м.

хисаря, крепост.3.jpg

хисаря, крепост.6.jpg

хисаря, крепост.камилите.2.jpg
 
В града може да посетите Минерален извор "Момина баня", от който да си наточите минерална вода за лечение на  бъбречни, урологични и заболявания на опорно-двигателния апарат. Температурата на водата е 47 градуса. Друг известен извор е "Момина сълза". Той се намира в югозападния край на крепостната стена.   




хисаря, минерална вода.1.jpg

хисаря, минерална вода.7.jpg

хисаря.1.jpg

В Хисаря има редица места за настаняване. Може да избирате между луксозни спа хотели или по-малки семейни хотели. Ако посетите този град може да се отбиете до Тракийския култов храм в Старосел. Той, заедно с Хисаря са включени в списъка на 100 НТО.



Няма коментари:

Публикуване на коментар