сряда, 13 февруари 2013 г.

Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий"

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" се намира на около 85 км. от град София и на около 10 км. от град Берковица. Той е разположен в подножието на старопланинския връх Тодорини кукли (1785 м).
Клисурски манастир.1.jpg

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий".1.jpg


Манастирът е основан през 1240г. и от тогава е разрушаван и възстановяван няколко пъти. В близък до сегашния си стил Клисурският манастир е възобновен през 1869 г., а през 1891 г. църквата "Св. св. Кирил и Методи" е осветена от Видинския митрополит.
През 2000г. в манастира е открита т.нар. "жива вода". Тя е изворна, с ниско съдържание на минерали и идва от връх Тодорини кукли. 
При посещението на Клисурския манастир посетителите трябва да са облечени с дрехи, които покриват раменете, лактите и коленете им. Желателно е да се пази тишина.
Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий".4.jpg

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий".7.jpgКлисурски манастир.4.jpg

 Това е място, където ще забравите ежедневните грижи и ще се почувствате спокойни и щастливи. Клисурският манастир предлага настаняване, като стаите имат собствен санитарен възел. Пред манастира има ресторант, но ако предпочитате да хапнете сред природата, то винаги може да си намерите подходящо място за пикник. Ако разполагате с повече време може да посетите градовете Берковица и Вършец, връх Ком, а също и Лопушанския и Чипровския манастир.




Клисурски манастир.6.jpg

Клисурски манастир.8.jpg

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий"10.jpg

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий".12.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар