събота, 13 април 2013 г.

Старопланински селища

В Стара планина са сгушени много живописни градове и села. Те са донесли богато наследство от архитектурни паметници, фолклор и традиции. Заради запазения си автентичен вид, някои от тях са обявени за архитектурни резервати. Едни от по-известните са: Трявна, Троян, Тетевен, Дряново, Ичера, Габрово, Котел, Жеравна, Априлци, Рибарица, Орешак, Елена и др. Всички те са съхранили българския дух, традиции и красота. Които и от тях да посетите, ще останете очаровани. Ще имате възможност да разгледате множество архитектурни паметници, музеи, църкви и манастири. Също така ще се полюбувате на изключително красивата природа на Стара планина. Може да изкачите най-високия връх в тази планина - Ботев(2376 м.) или да отидете на едно много важно историческо място - вр. Шипка.
Едно интересно събитие,  което може да посетите е Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна. Той се провежда петък, събота и неделя в седмицата след Голяма Богородица (15 август).
С няколко думи може да се обобщи, че тези китни селища предлагат огромен избор от туристически дестинации и възможности за почивка през всички годишни сезони!
Полезни връзки:
Трявна - Музей на резбарското изкуство - http://www.tryavna-museum.com/
Архитектурно-етнографски музей "Етър" - http://www.etar.org/
с. Жеравна - http://www.jeravna.com/
Туристически обекти в Дряново - http://www.dryanovo.com/bg/obekti/
Официален туристически портал на Троян - http://troyantour.com/nature.html
Габрово - Дом на хумора и сатирата - http://www.humorhouse.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар