сряда, 3 април 2013 г.

Манастир Седемте престола

Разположен само на около 86 км. от София Осеновлашкият манастир, известен повече като Седемте престола, е доста популярна туристическа дестинация за почивните дни. Официалното име на манастира е “Света Богородица”. Той се намира в живописната Стара планина.
Съществуват няколко легенди за създаването на манастира. Според една от тях той е основан от седем боляри, които идват от Бесарабия и се заселват тук. С тяхното установяване се свързва възникването на седем села в близост до манастира - Осеновлак, Оградище, Буковец, Лесков Дол, Огоя, Желен и Лъкатник. Друга легенда свързва създаването на манастира с името на боляра Петър Делян и с въстанието против византийското владичество през 1040г.
Църквата е разположена в средата на двора,  а манастирският комплекс е ограден с висок каменен зид. Манастирът разполага още с камбанария, две жилищни сгради и собствена библиотека. Дворът му е добре поддържан - с много зеленина и цветя.
Църквата е била преправяна редица пъти. През 1868г. към нея е била пристроена откритата нартика. Забележителното в нея са седемте олтара. Всеки от тях представлява отделен параклис и е посветен на български светец.
Осеновлашкият манастир работи целогодишно и предлага настаняване. Гостите могат да ползват пейки, маси и огнище, които са разположени до реката.
Посещението на манастира може да се комбинира с разходка до щраусовата ферма малко над него. Може да се поразходите до град Своге и ли да минето по Вазовата пътека, която съединява селата Бов и Заселе. Пътеката е обновена през 2007 г. и може да се измине за около час и половина. Тя следва река Скаклия. Вървейки по нея ще стигнете до едно живописно място - водопад Скакля. До него се намира скалата, от която Вазовият дядо Йоцо е гледа със слепите очи първия влак по Искърското дефиле.
седемте престола.1.jpg

седемте престола.3.jpg

седемте престола.5.jpg

осеновлашки манастир.1.jpg

осеновлашки манастир.3.jpg

осеновлашки манастир.8jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар