събота, 20 април 2013 г.

Предстоящи празници - Великден!

Великден е християнски празник. Според традицията в полунощ, в събота срещу неделя, се ходи на църква.  Християните считат, че на този ден е възкръснал Исус Христос. На Великден се поздравяваме с “Христос Воскресе!” и отговаряме  “Во истина Воскресе!”. Този светъл празник се празнува 3 дни.
Рано сутринта преди изгрев слънце на Велики четвъртък се боядисват яйцата. Първото се боядисва червено яйце. С него се минават бузките, челото и брадичката на децата за здраве и щастие. Това яйце се пази до другия Великден. Счита се, че по него се познава каква ще е годината. Ако е изсъхнало годината ще е добра, а ако е развалено - лоша. Освен червени яйца се боядисват жълти, зелени, сини и шарени. Могат да се украсят с восък, желатин и различни листенца. 
Велики петък е ден за душевно пречистване, за размисъл и за стремеж към доброта. На този ден е разпнат Исус Христос.
Ако не сме успели да боядисаме всички яйца, може да го направим на Велика събота. Тогава се месят и козунаци и се правят последни приготовления за празника.
На Великден всички се чукат с боядисани яйца. Счита се, че човека, в който остане най-здравото яйце ще е най-щастлив през годината. На този ден трапезата е богата, като задължително трябва да има боядисани яйца и козунак
Великден.яйца.1.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар